A jövő futballstadionja fából készül!

                                                                                                                                            

A Zaha Hadid Architects építésziroda megbízást kapott egy 5000 fő befogadóképességű, fából készült stadion megtervezésére, a brit Forest Green Rovers futballcsapat számára.

A Zaha Hadid Architects (ZHA) nemrégiben egy szinte teljes egészében fából épített stadion koncepciójával nyert meg egy tervpályázatot. A projekt világelső a stadiontervezetek között, és a ZHA építészei szerint ez lesz a világ a "legzöldebb" futballstadionja. Az új sportlétesítmény az Egyesült Királyságban épül majd meg, ahol Stroud 100 millió fontos fejlesztésének, az Eco Park központjaként fog szolgálni, a zöld üzleti park közvetlen közelében. A projekt magába foglal még egy közlekedési csomópontot és egy természetvédelmi területet is, valamint a Stroudwater csatorna helyreállítását Gloucestershireben.A Zaha Hadid Architects (ZHA) nemrégiben egy szinte teljes egészében fából épített stadion koncepciójával nyert meg egy tervpályázatot. A projekt világelső a stadiontervezetek között, és a ZHA építészei szerint ez lesz a világ a "legzöldebb" futballstadionja. Az új sportlétesítmény az Egyesült Királyságban épül majd meg, ahol Stroud 100 millió fontos fejlesztésének, az Eco Park központjaként fog szolgálni, a zöld üzleti park közvetlen közelében. A projekt magába foglal még egy közlekedési csomópontot és egy természetvédelmi területet is, valamint a Stroudwater csatorna helyreállítását Gloucestershireben.

Az új stadion működését szénsemlegesnek, azaz karbonneutrálisnak tervezik, melybe olyan intézkedések is beletartoznak, mint például a helyszíni megújuló energiatermelés.

A megépítéshez szükséges energia helyszínen történő előállítása jelentős szerepet játszik abban, hogy elérjük a kitűzött célt, s ezáltal demonstrálhassuk, hogy a fenntartható építészet is lehet dinamikus és lenyűgöző.

- mondta Jim Heverin, a ZHA igazgatója.

Természetesen a szükséges faanyagot fenntartható forrásból szerzik majd be: a tetőkonzoloktól és lamelláktól kezdve, a páholyokon át, egészen a padlólapokig. Ezenkívül egy átlátszó védőmembrán fogja borítani a stadion tetejét, hogy árnyékot adjon a játékosok és nézők számára, illetve ezzel a gyepnek is lehetősége legyen a növekedésre.

forráshttp://ecolife.blog.hu